Puhelin: +358445789388       Sähköposti: myynti@pyroten.fi

18.8.2020

 

Pyrotenin tarinaa

Pyroten Oy on perustettu ilotulitusnäytöksistä ja alasta kiinnostuneiden sekä jo pidempään alalla olleiden pyroteknikkojen löytäessä yhteisen sävelen. Logon kymmenen tähteä * on myös osana nimeä ten-päätteessä, joka on englanniksi käännettynä kymmenen. Pyrotenin ”pää-rakettisetä” innostui ilotulitteista ollessaan 10-vuotias, muistaa vieläkin hetken 10.10.2010 klo 10, jolloin ilotulitevideoita etsittiin videopalveluista suuren uuden vuoden odotuksen innoittamana. Tuona päivänä käytiin myös Mamma Mariassa lasagnella.


Allekirjoittaneella on myös noista ajoista saakka ollut ilotuliteaiheinen Youtube-kanava pelkonen10, jonne on kuvaillut näytösvideoita tähän päivään saakka. Yritykselle nimeä keksiessä meni tovi, mutta vastaus löytyi silmien alta. Hajataittoakin oli näemmä kertynyt.


Pää-rakettisetä aloitti ammatti-ilotulituksien estradin takana oppimisen 14-vuotiaana. Tuolloin nuoremmiten ikä oli moneen asiaan esteenä, mutta ammuntakentille pääsi turvallisina hetkinä tutustumaan ja näkemään ammattilaisten työtä. Rakettisetä matkusti pyörällä, apostolinkyydillä, junalla kuin muillakin kyydeillä ympäri Suomea tutustumassa lähes kaikkien alalla toimivien yritysten näytöstoimintaan ja työhön ammuntakentillä. Töitäkin aina ilmaiseksi teki sen minkä vain sai. Täysi-ikäiseksi tullessa ammuntakenttiä oli käyty katsomassa myös ulkomailla ja monet kotimaiset yritykset näyttivät vihreää valoa, että ”hei, tule meille ampujaksi”. Koulutuksissa oltiin ja näyttöjä tehtiin parissa yrityksessä. Toisessa työt jatkuvat nykypäivänäkin siinä ohella, missä rullaillaan oman yrityksen toimissa. Korostamme kuitenkin sitä, että vaikka raketti-setä kuulostaa aika isännältä, ei hän pärjäisi ilman lujaa ammattilaisrykmenttiään, sillä näytöstoiminta ei ole yhden ihmisen työ.


Koskaan tätä hommaa ei ole rahasta tehty. Jatketaan ilotulitusnäytösten tekemistä juuri teidän hienoon omaan juhlaan tai tapahtumaan, pieniin ja suuriin. Ja ehkä jonain päivänä, meidän ei tarvitse muuta tehdä, kuin tätä missä mielestämme hyviä olemme.


Ala on kuitenkin haastava, sillä esimerkiksi harva kuljetus on kalliimpaa kuin räjähdekuljetukset Kiinasta Saksan satamaan, jossa ilotulitekontti käytännössä vaihtaa laivasta toisen laivan merikannelle. Tullit, testaukset, CE-sertifioinnit, varastoinnit, vakuutukset ja muu pakollinen, sekä alan bisneksen epäsuosiva tila taiteena näytöksiä harjoittaville tekevät tästä hyvin kallista toimintaa tuloihin verraten. Naurava raketti ei kuitenkaan koskaan lopeta.


Millainen on ammattilais pyroteknikko? Työnsä turvallisesti ja huolella tekevä, oppiva ja raportoiva, asiakasta sekä muita työntekijöitä kunnioittava ja innostava, hyvää mieltä viestivä projektin isäntä tai emäntä.

 

Pyroteknikon ei aina kuitenkaan tarvitse olla toteutuksia suunnitteleva persoona. ”Ammattisuunnittelija” sanana tuo mieleen kankean, esityksiä jo liikaa tehneen ja mielikuvituksettoman hahmon. Hyvällä näytössuunnittelijalla eli ”designerillä” on tiettyä lapsenmielisyyttä ja heidän logiikkaa, toisaalta hän on myös väreistä, efekteistä, kohdistuksista ja ajoituksista perillä oleva, turvallisuuden ja toteutuksen käytännöllisyyden täysin huomioonottava. Liikaa ei kuitenkaan kannata tähän sanojen psykologiaan lähteä, vaan keskitytään käytännössä enemmän toteutuksiin eikä sanoihin.


Ainiin, yksi sanapsykologinen juttu vielä. ”Ilotulitus”-sana kuvastaa suomen kielen kauneutta. Millekään muulle kielelle käännettynä tämä sana ei sisällä ”ilo” osuutta. Ja siitähän tässä koko asiassa on kysymys! Ilotulite on standardin mukaisesti viihdekäyttöön tarkoitettu pyrotekninen väline.


-Väiski